Ce mananca elevii din alte tari la scoala! Ce mananca elevii din alte tari la scoala!
Nu cred sa existe mama care sa nu intrebe – Ce ai mancat astazi? – Pentru ca daca ai un corp hranit corect ai... Ce mananca elevii din alte tari la scoala!

Nu cred sa existe mama care sa nu intrebe – Ce ai mancat astazi? – Pentru ca daca ai un corp hranit corect ai sanse sa inveti, sa te simti bine, sa evoluezi.

In Romania, prescolarii si elevii din invatamantul primar si gimnazial vor primi, in anul scolar 2017 – 2018, fructe si legume proaspete, produse lactate si de panificatie. Dar, oare, copiii din alte parti ale lumii ce mananca la scoala?

In Iran, conform legislatiei, elevilor pana la 14 ani li se cuvine zilnic cate un pahar de lapte, fistic, fructe proaspete si biscuiti.

In Coreea de Sud (sistemul alimentatiei scolare din aceasta tara este unul dintre cele mai bune din lume) copiii primesc supa si garnitura, de obicei orez. Acestia mai primesc fructe si legume proaspete, salata, fructe de mare. Elevii care sunt prea slabi primesc si ulei de peste intr-o lingura portionata.

In Japonia sistemul de alimentatie in scoli este asemanator celui din Coreea de Sud: obligatoriu supa fierbinte, orez, ceva din carne, salata si lapte. In aceasta tara elevii nu au voie sa aduca mancare de acasa pana cand ajung in clasele mari, iar in scoli nu exista aparate automate cu produse alimentare.

In Marea Britanie, elevii mananca de obicei cartofi prajiti, morcov, terci din orez, salata din legume, fructe si napolitane belgiene cu glazura de ciocolata. Aici scolile au buget redus si copiii mananca in mare parte fast food.

In SUA, pranzul unui elev consta in piersici conservate, porumb, carne de pui si supa. In scolile din SUA alimentatia difera, dar cel mai des copiii sunt hraniti ca si in Marea Britanie cu fast food si semifabricate – carne de pui, cartofi-pai si pizza. Parintii in mare parte le dau copiilor mancare la pachet.

In Turcia, copiii vin cu mancare de acasa. Parintii le pun in caserola paine din secara, miez de nuca, struguri, mar, seminte de rodii si chefir. Aceste alimente stimuleaza activitatea creierului.

In Thailanda, meniul unui scolar este format din carne de porc pregatita in sos, orez si budinca în frunze de banan.

In Franta, copiii mananca peste, spanac, cartofi, salata, cascaval si paine. Francezii considera ca pranzul este masa principala si pauza elevilor dureaza 1-2 ore (unde copiii au voie sa mearga acasa pentru a lua masa).

Finlanda este foarte atenta in ceea ce tine de alimentatia copiilor. Acestia isi pot alege din ceea ce ofera ospataria institutiei care tine cont de dieta copiilor si de anumite aspecte ale regimului lor alimentar in functie de starea de sanatate sau de religie.

In Ungaria, elevii primesc multa mancare la pranz: supa cu taitei, fasole cu carne, paine si nucusoare.
In Israel, copiii primesc de obicei fructe proaspete, un baton de musli, dulciuri si tartine din turte de grau.

 

WoW! Ce diferenta!

Mihai Gabriela

toc dep | giam can nhanh