Cel mai vechi mesaj de dragoste din lume a fost decodat! Cel mai vechi mesaj de dragoste din lume a fost decodat!
Astazi, 14 februarie, este Valentine’s Day. Majoritatea persoanelor sunt de parere ca Valentine’s Day nu este decat o ocazie de marketing. Poate ca da, poate... Cel mai vechi mesaj de dragoste din lume a fost decodat!

Astazi, 14 februarie, este Valentine’s Day. Majoritatea persoanelor sunt de parere ca Valentine’s Day nu este decat o ocazie de marketing. Poate ca da, poate ca nu!

Si in urma cu 900 ani oamenii simteau nevoia sa trimita mesaje romantice. Cel putin asa sustine runologistul Jonas Nordby. Acesta a decodat un mesaj viking vechi de 900 de ani care spune: ” Saruta-ma.” Se pare ca este cel mai vechi mesaj de dragoste de acest gen.

Vikingii din secolele XI-XII aveau obiceiul codificarii mesajelor trimise.

Jonas Nordby, cel care a descoperit cheia pentru decodarea acestui mesaj a “tradus” romanticul inscris de pe un fragment de lemn. Pentru a scrie mesajul pe piesa de lemn din imagine a fost utilizat codul numit „jötunvillur”.

Motivul pentru care vikingii isi codificau mesajele nu este inca in intregime clar, dar oamenii de stiinta inclina sa creada ca aceste coduri runice ar fi putut fi folosite ca mijloc de educatie.

Mihai Gabriela

toc dep | giam can nhanh