Ghiozdanul, mult prea greu pentru elevi. Ghiozdanul, mult prea greu pentru elevi.
Cea mai grea problema pentru elevi este ghiozdanul. Este zilnic plin cu manuale, culegeri, caiete speciale şi de teme sau echipament de sport. In... Ghiozdanul, mult prea greu pentru elevi.

Cea mai grea problema pentru elevi este ghiozdanul. Este zilnic plin cu manuale, culegeri, caiete speciale şi de teme sau echipament de sport. In total, 5-6 kilograme.

Medicii sustin insa ca, pentru a-i proteja pe cei mici, ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea lor. Teoretic, un copil care cantareste 30 de kilograme ar trebui sa duca in spate maximum 3 kilograme).

Nimeni nu respecta aceasta regula. 8 din 10 copii ajung sa aiba probleme la coloana.

“Daca ghiozdanul e greu atunci o sa avem un punct slab asupra coloanei. Incepe ori pe partea dreapta, ori pe partea stanga. In functie de axul de greutate, punctul slab, se indreapta si coloana vertebrala. Asta produce durere, atunci copilul nu mai poate sa umble drept, merge intr-o pozitie care produce scolioza sau cifoza”, explica medicii.

Cand apar astfel de probleme se recomanda sportul: inot si exercitii la sala.

 

Un alt pericol pentru coloana il reprezinta statul in fata calculatorului ore in sir. Ca sa nu mai vorbim de pozitia bancilor si a birourilor. Cele inclinate au disparut iar cele drepte sunt contraindicate. Si asta pentru ca elevii au tendinta sa se aplece asupra ei, fortandu-si coloana.

Mihai Gabriela

toc dep | giam can nhanh