Top 5 invenții românești Top 5 invenții românești
Iti prezentam un scurt clasament al inventiilor romanesti. Sunt obiecte de care cu siguranta ai auzit, insa nu ai stiut ca la baza lor... Top 5 invenții românești

Iti prezentam un scurt clasament al inventiilor romanesti. Sunt obiecte de care cu siguranta ai auzit, insa nu ai stiut ca la baza lor sta un roman.

Stiloul lui Petrache Poenaru

Ideea conceperii primului stilou din lume i-a apartinut braileanului Petrache Poenaru, in 1821. Sase ani mai tarziu, in 25 mai 1827, romanul a primit Brevetul francez 3208. Brevetul se acorda pentru un „condei portaret fara sfarsit, care se alimenteaza singur cu cerneala”.

Tocul cu rezervor a lui Poenaru a transformat radical piata ustensilelor de scris. Inventia lui a contribuit la nașterea unui obiect folosit și azi.

Inventii newzzz.ro

Petrache Poenaru, inventatorul stiloului.

 Vitamina H3 (Gerovitalul) Anei Aslan

În 1952 Ana Aslan a inventat vitamina H3 (Gerovital). Vitamina avea la bază novocaina, folosită în bolile bătrâneţii.

Produsul a fost testat pe  mii de persoane in decursul a 2 ani.  Rezultatele au fost excelente: procesul îmbătrânirii naturale a fost diminuat cu peste 40%.  GH3 a început să fie produs pe scară largă din 1958 si vandut in peste 30 de state.

In 1961 a urmat inventarea Aslavitalului.

Ana Aslan, inventatoarea Gerovitalului.

Testul Papanicolau, descoperirea lui Aurel Babeș

Testul a fost inventat în anul 1927 de medicul român Aurel Babeş, profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din Bucureşti.  Bunicul sau a fost Victor Babeş, părintele bacteriologiei.

Medicul greg Georgios Papanikolaou  a perfecţionat testul şi in 1943 l-a introdus în practica medicală curentă. Deşi Papanicolau a rămas celebru pentru inventarea testului, medicii români îl numesc “Babeş-Papanicolau”, ca o recunoaştere a meritului savantului român.

Victor Babes, inventatorul testului Papanicolau.

Avionul cu reacție al lui Henri Coandă

Primul zbor cu un avion cu reacție a fost realizat de Henri Coandă în Franța, la data de 16 decembrie 1910. Mai devreme, in octombrie 1910, avionul a fost prezentat la al doilea Salon Internațional Aeronautic de la Paris.

Academicianul Elie Carafoli aprecia că „avionul cu reacție Coandă-1910 a luat ființă trei decenii înainte ca celebrii constructori White, Campini și Sbeikk să fi construit avioanele lor cu reacție”.

Avionul lui Coandă

Insulina lui Nicolae Paulescu

Nicolae Paulescu a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. A fost un om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București.

Românul a fost pririmul care a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti.

Nicolae Paulescu, parintele insulinei

Alte descoperiri ale românilor:

 – Aurel Vlaicu: inginer, pionier al aviației mondiale, a construit primul avion în formă de săgeată.

Grigore Antipa: biolog, a descoperit o serie de specii noi, printre care și pești din fauna Mării Negre (Alosa caspia nordmanni) și o nouă specie de meduze Capria sturdzii; inițiatorul dioramei biologice.

Ion Cantacuzino: descoperirile sale au fost relevante în tratamentul holerei, epidemiilor de tifos, a tuberculozei și scarlatinei.

Ștefan Odobleja: a stabilit multe dintre temele majore ale ciberneticii, pe care el a denumit-o „psihologie consonantistă”, cu privire la sistemele de gândire, cu zece ani înainte ca Norbert Wiener să publice cartea „Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine”, în 1948.

Ion I. Agârbiceanu: proiectantul primului laser cu gaz (heliu-neon) cu radiație infraroșie din România

Andrei Alexandrescu: muncă de pionierat în policy-based design și template metaprogramming; coinventator al limbajului D.

Traian Vuia: avocat, pionier al aviației, inventatorul primului aparat de zbor autopropulsat din lume, a unui generator de abur și a două elicoptere.

Emil Racoviță: fondator al biospeologiei.

Victor Babeș: a descoperit un sporozot parazit al căpușelor, numit Babesia (din genul Babesiidae), ce cauzează o boală severă și rară numită babesiosis; de asemenea a descoperit prezența unor microorganisme patogene în celulele nervoase infectate de rabie.

Carol Davila: a inventat tinctura Davila folosită în tratamentul holerei, o soluție orală pe bază de opioide, utilizată pentru managementul simptomatic al diareei.

Spiru Haret: a avut o contribuție fundamentală la definirea problemei N-corp în mecanica cerească, prin care să demonstreze că utilizarea unui aproximări de gradul III în studiul forțelor perturbatoare presupune instabilitatea principalelor axe ale orbitelor, și prin introducerea conceptului de „perturbații seculare” în legătură cu acest lucru.

via wikipedia.ro

Pentru a fi la curent cu și mai multe articole tari, sari cu un like pe pagina Newzzz.ro!

Nekta Editor

No comments so far.

Be first to leave comment below.

toc dep | giam can nhanh